12. 01. 2016.
u Blog

Kako stvoriti interakciju prodajne sile i oglašavanja?

Uvođenje Vegete u Češku - «Zlatni Prag u plavom» je bio glavni događaj u toj zemlji 1994. godine. Probna akcija je izvedena u Zlinju i potpuno je uspjela. Pragom je u dva tjedna šetalo 6o pantomimičara u plavom, kružili su plavi automobili, plave zastave, veliki plakati, a na njima plave lutkice jednog Vegetinog spota. Djeca su krala te lutkice, a one su se pojavljivale i u živo na ulicama Praga, glazba u plavom je svirala, uz podjelu recepata s jelima na koje su Pražani ponosni...Vegeta je tamo skočila s 11% na 52% tržišnog udjela.

Kako postići maksimalni učinak u tržišnom komuniciranju?

Prije svega, ponuda mora biti različita ali i relevantna za izabrani krug potrošača.. Oglas ili spot mora privući pažnju, izazivati zanimanje, želju, oduševljenje, respons, akciju. Dobra ideja izaziva brzi usmeni prijenos informacija («buzz»).

Kad se tome doda usmeno komuniciranje koje ide od trgovačkih predstavnika prema prodajnom osoblju i osoblja prema kupcima, učinci su maksimalni i nastaje «big bang» efekt. Za takove udarne akcije priređuju se „prodajne runde“ vođene osnovnom oglašivačkom idejom.
Imate li veliki asortiman? Podijelite godinu na prioritete. Izaberite grupu ili marku koja će imati jaku ideju vodilju. Trgovačkim predstavnicima dajte prezentacijsku brošuru («sales folder»). Mora biti izazovna i zanimljiva da govori i o koristi za trgovinu, a ne samo: «Mi želimo…». Neka se nabroje sve planirane akcije. Trgovački predstavnik tada nije u ulozi da nudi najprije cijeli asortiman, već govori o toj akciji, sloganu, očekivanjima. Tek nakon toga ide s uobičajenom rutiniranom ponudom za asortiman koji nije u prvom planu.

Pripreme obuhvaćaju i trening predstavnika – ništa se ne prepušta slučaju. «Sales rep» treba motivirati i u praćenju odavati priznaje!
Kad se akcija priprema i sprovodi, neka cijela firma «bruji» o tome, a taj pozitivni «buzz» će se preliti u entuzijazam i na kupce, izazvati PR.

Evo dvije ilustracije iz vlastite prakse.

Uvođenje Vegete u Češku – «Zlatni Prag u plavom» je bio glavni događaj u toj zemlji 1994. godine. Probna akcija je izvedena u Zlinju i potpuno je uspjela. Pragom je u dva tjedna šetalo 6o pantomimičara u plavom, kružili su plavi automobili, plave zastave, veliki plakati, a na njima plave lutkice jednog Vegetinog spota. Djeca su krala te lutkice, a one su se pojavljivale i u živo na ulicama Praga, glazba u plavom je svirala, uz podjelu recepata s jelima na koje su Pražani ponosni…Vegeta je tamo skočila s 11% na 52% tržišnog udjela.

Karakterističan primjer integralne i učinkovite komunikacije je uvođenje Dolcele 1998. kao rezultat jasnog pozicioniranja (vidi u prezentaciji). U medijima je dominirala ženstvenost, čarolija (na to asocira i logo). Na promociji u Sheratonu je bilo nekoliko velikih ekrana, vitke plesačice…Trgovački predstavnici su dobili mapu s najavljenim događajima, prodajna mjesta su bila ispunjena logom i maštovitim prezentacijama slastica…»Big bang» je potpuno uspio. Trgovci su prihvatili dodatna «placiranja» i sve je rezultiralo 54% udjelom na tržištu u roku nekoliko mjeseci.
Najbolje osobno iskustvo izvan Podravke je Zlatna džezva (Visoko, BiH 2001.).

Trebalo se pozicionirati pored velikih divova, a budžet je bio mali. Moto je bio – obrana institucije «prave bosanske kafe». U tisku su se redale priče kao što su: «Kafa je čeif», «Svijet stane kad se pije kafa», «Popit ću je da je sto poslova» i druge. Izrađena je i najveća džezva na svijetu koja je ušla u Guinessov rekord….

Želite li uspjeti na slične načine, javite se!

Preuzmite prezentaciju niže i pogledajte kako dočarati velike ideje uz moderan pristup prezentiranju:

ppt-icon

Povezani blogovi

Potrošački uvid – Consumer insight 5 Potrošački uvid – Consumer insight 4 Potrošački uvid – Consumer insight 3

Kategorije

Marketing Poslovne vještine Strategija

Hvala Vam

Hvala Vam što ste zainteresirani za otključavanje vrata uspješnog poslovanja. Uskoro ću Vas kontaktirati na e-mail adresu koju ste ostavili.