25. 02. 2015.

Testirati i testirati, bez većih ulaganja

Moj bečki kolega Thomas mi je krajem 90-ih predložio da radimo na testiranju oglašivačkih rješenja. Imamo ih desetak i došli smo do uspješnog know-how. Pošli smo od pravila oglašavanja, istraživali i kreirali testove.

Pokazala se velika podudarnost s testiranjima koja provode institucije za istraživanje tržišta. Tako smo smanjili trošak provjere, jer to možete napraviti sami ili u grupi. Proučava se oglas, spot, prijedlog ideje, poruke i ocjenjuju se pojedini elementi od jedan do pet.

Primjerice, kod TV spota ima čak dvadesetak stavaka, a dosta je povezano s autentičnošću, distinkcijom, pa onda – jesu li izbjegnute isprazne riječi koje u spotovima često srećemo. Znate ono – ‘brižno izabrane sirovine’, ‘pa mi smo’… Treba biti zanimljiv, privlačan i relevantan, pa pitamo – ‘možete li ponoviti što ste gledali, čuli…’ Učimo ljude da gledaju spot tako da zamisle da su kod kuće uvaljeni u fotelju.

A radio? Tu smo u praksi skinuli s repertoara rješenja koja nisu stvarala pozornost, koja idu ‘na živce’. Jedno zanimljivo pitanje je – ‘možete li zamisliti sliku o onome što spiker govori?’ Naime, radio je ‘Theater of mind’ i zato su vicevi u Husi i Hasi dobri kad ih priča pravi Bosanac. On ti svojom intonacijom stvara sliku u glavi.

Kod oglasa su mnogi pali jer se čitanjem publika umara. Primjerice, jako su dobro prolazili oglasi Nivea, a pao je jedan (kasnije i sam proizvod) puding Jelly, a u oglas je podmetnut cijeli brif agenciji. Upozoravamo da se kod robe široke potrošnje mora izazvati doživljaj. To je obećanje branda. U tehnici je potrebno više informacija, jer je to potpora obećanju.

PR-a je uspješan ako se govori o nečem o čemu bi novinari rado pisali.
Kod loga imamo jedno zanimljivo pitanje na kojima padaju mnoga rješnja (pokušajte): ‘Biste li rado nosili majicu s tim znakom?’
Kod interneta padaju stranice jer nisu zanimljive, ne angažiraju publiku, pa navigacija…

U kreiranju testa za billboarde povod su mi dali odgovori auditorija na seminarima: ‘Ispišite riječi iz ranijeg billboarda koje ste najviše upamtili i drugo kojeg najviše pamtite od sadašnjih’. Kod prvog su upamtili ‘Svaka ima svoj faktor’, ali većina nije pogodila marku (makar je Sun Mix pisalo veliko). Kod drugog (2001.) – McDonald’sovu poruku: ‘DANAS NE KUHAM. MAMA’. Možete li iz toga izvući zaključak? Podijelite svoja zapažanja i javite mi se ako želite sa svojim brandom doprijeti do publike.

Povezani blogovi

Kako stvoriti interakciju prodajne sile i oglašavanja?

Kategorije

Marketing Poslovne vještine Strategija

Hvala Vam

Hvala Vam što ste zainteresirani za otključavanje vrata uspješnog poslovanja. Uskoro ću Vas kontaktirati na e-mail adresu koju ste ostavili.